ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

  1. Η ΠΕΡΙΟΧΗ
  2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  3. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Μπαμπίνη βρίσκεται στην καρδιά του Ξηρομέρου, δυτικά της εθνικής οδού Αντιρίου Ιωαννίνων, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων και εβδομήντα περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, σε υψόμετρο 230μ. Είναι απλωμένη στους πρόποδες του λόφου Παναγούλα, απέναντι από την Μαχαλά (Φυτείες) και την Παπαδάτου. Νοτιοανατολικά βρίσκεται το χωριό Σκουρτού, νότια η Μαχαιρά, βόρεια ο Αετός και δυτικά , ανάμεσα στα Ακαρνανικά βουνά τα Βλυζανά. Ανατολικά επίσης βρίσκεται το Λιγοβίτσι και κάτω η λίμνη Οζερός. Η Μπαμπίνη βρίσκεται στα μισά της απόστασης από τον κόλπο του Αστακού και τον Αμβρακικό, με κλίμα ξηρό και γενικά χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η έκταση της κοινότητας είναι 15 τ.χ., το 15% της οποίας είναι καλλιεργήσιμη, το 5% βοσκότοποι και το υπόλοιπο βουνό και μικροί λόφοι με πυκνή βλάστηση κυρίως πουρναριών, αγριοαχλαδιών, αριών κ.α. Στην περιοχή γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά δέντρα, συκιές που κάνουν άσπρα και μαύρα σύκα, αχλαδιές και βελανιδιές (δέντρα) και άλλα είδη άγριων δέντρων απομεινάρια του πυκνού Ακαρνανικού δάσους.
Οι Αμπελώνες : Παλαιότερα το χωριό είχε πολλά αμπέλια που έβγαζαν περίφημο κρασί. Οι Αμπελώνες της Μπαμπίνης ήταν στις αρχές του 17ου αιώνα φημισμένοι. Η αποδοτικότητά τους ήταν επίσης πολύ μεγάλη και μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι εξαγωγές έφτασαν τα 800 βαρέλια το χρόνο, περίπου 40.000 οκάδες ή 52.000 κιλά. Κατά την τουρκοκρατία τα αμπέλια περιήλθαν στους τούρκους. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Πασάς των Ιωαννίνων έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί του χωριού. Πολλά αμπέλια είχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Τα πιο πολλά αμπέλια ήταν στην περιοχή που ονομάζουμε Αμπέλια. Ο 'Άγγλος τοπογράφος και νομισματολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Λήκ (αρχές 19ου αιώνα) που πέρασε από το χωριό γράφει στο ημερολόγιό του ότι τα αμπέλια της Μπαμπίνης έδινα 500 βαρέλια των 50 οκάδων κρασί το χρόνο.